Presentació de la campanya davant del Parlament de Catalunya

El dijous 5 de maig Amnistia Internacional Catalunya, FoCAP, Marea Blanca, Medicus Mundi Mediterrània i Rebel·lió Atenció Primària van presentar la campanya pel 25% per l’Atenció Primària davant les portes del Parlament de Catalunya, aprofitant que hi havia Comissió de Salut. Els diputats David Cid (ECP) i Laia Estrada (CUP) van apropar-se per a mostrar el seu suport a la campanya. Durant l’acte es va fer llegir el manifest de la campanya i es van presentar les principals peticions, que van ser recollides pels mitjans.

La campanya s’allargarà tot l’any fins la negociació dels Pressupostos de la Generalitat pel 2023, per tal d’aconseguir que s’ augmenti el pressupost en Atenció Primària. Al pressupost actual tan sols es destina un 17%, sense desglossar quines són les partides incloses en aquest percentatge.

Actualment, el Govern de Catalunya no compleix amb les recomanacions de l’OMS, que aconsella que es destini un 25% del pressupost sanitari per a l’Atenció Primària.

L’ Atenció Primària, gràcies a la seva accessibilitat, representa i ha representat la porta d’accés al dret a la salut per a la majoria de la població, especialment per a persones i col·lectius en situació de major vulnerabilitat.

Tot i això, no s’ha vist acompanyada de mesures eficaces per a reforçar-la, ni d’un augment suficient de la inversió per dotar-la dels recursos materials i professionals necessaris: al contrari, ha estat la gran perjudicada de la manca d’inversió en l’última dècada i dels efectes de la pandèmia. El resultat ha estat un augment de les llistes d’espera, retards i deficiències en els diagnòstics, canvis constants dels metges assignats a cada pacient, i uns professionals exhausts, frustrats i amb alts nivells d’ansietat i depressió.

Després de dos anys de pandèmia que ha sotmès el sistema públic de salut a un estrès sense precedents recents, el creixement per al conjunt de les comunitats autònomes en relació amb la inversió total en sanitat és només d’un 4,5% respecte al 2021, cosa que suposa menys de la meitat del que va créixer la despesa sanitària entre el 2019 i el 2020 (10,8%).

A %d blogueros les gusta esto: